Semaphore kunstproject signaleert succes Peer Support

Een kunstproject rond een oud semafoorstation is het nieuwste in een reeks innovatieve steungroepen en workshops die worden geleid door het Bromley, Lewisham & Greenwich Mind Peer Support-programma in Lewisham.

Het Art in a Box-project, ontwikkeld door lokale kunstenaars Simon Poulter en Sophie Mellor, bood deelnemers de mogelijkheid om de fascinerende geschiedenis van Telegraph Hill te verkennen met behulp van creatieve technieken. Het gebied is vernoemd naar het semafoorstation dat van 1795 tot 1823 op de top van de heuvel stond, en dat naar verluidt een van de stations was van waaruit het nieuws over de overwinning van Wellington bij Waterloo naar Londen werd geflitst.

Simon en Sophie, die eerder met Islington Mind hebben gewerkt, benaderden BLG Mind over de samenwerking en kwamen in contact met Lewisham Peer Support Program Manager Smita Patel.

Simon zei: “Smita was briljant en zeer ondersteunend, en nadat we met haar hadden gesproken, besloten we iets te ontwikkelen dat een brug vormt tussen online en fysieke workshops, omdat we ons realiseerden dat mensen op dit punt in de pandemie geleidelijk weer contact maken met dingen. Niet iedereen voelt zich veilig om bijvoorbeeld de openbare ruimte in te gaan.”

Acht leden van de peer-supportgroep namen deel aan het zes weken durende programma, sommigen via Zoom en anderen persoonlijk in het Telegraph Hill Community Centre.

Onder begeleiding van de kunstenaars werkten ze door middel van een speciaal ontworpen boek gebaseerd op Telegraph Hill. Activiteiten omvatten het maken van een gecodeerd bericht met dezelfde lettercodes die semafoorstations gebruikten; het schilderen van het uitzicht vanaf Telegraph Hill; en het ontwerpen van een collage beïnvloed door het gebied.

De deelnemer die dit stuk maakte, noemde het: "De duisternis is al achter ons en voor ons gelukkige dagen op het strand, in de natuur en in helder, helder licht."

Naast het verkennen van hun creativiteit en het leren van nieuwe vaardigheden, zei Simon dat de deelnemers genoten van "time-out van de druk van het leven en een veilige, gedeelde ruimte voor conversatie".

Een van de cursisten zei: “Ik was erg dankbaar voor de kans om naar Zoom te gaan en me bij de groep aan te sluiten. De tekenbenodigdheden die ik kreeg waren een geweldige bonus, en het werkboek vond ik prachtig. Simon en Sophie maakten het je heel gemakkelijk met hun open, bemoedigende stijl.

"Ik heb het gevoel dat ik een aantal nieuwe vaardigheden heb geleerd, en mijn aanbod van collage en kleuren werd geweldig ontvangen. Ik houd er meestal niet van om in een situatie te verkeren waarin een man een gezagspositie heeft, maar Simon was zo behulpzaam en reageerde zo gevoelig op de groep dat ik al snel ontspannen genoeg was om van de projectsessies te genieten.

“Ik ben erg blij dat Smita me heeft aangemoedigd om aanwezig te zijn. Ik denk dat dit voor mij een geslaagd project mag worden genoemd.”

Een andere deelnemer merkte op: “Simon en Sophie zijn zo vriendelijk om mee samen te werken. Ze nemen je stap voor stap mee en je zou daar kunnen zitten en met elke snelheid meekijken of schilderen. Bedankt Simon en Sophie voor alles.”

Het project is slechts een van de vele peer-supportgroepen, forums en workshops die worden gerund door Peer-ondersteuning van Lewisham Manager Smita Patel en haar toegewijde team van vrijwilligers, die allemaal ervaring hebben met psychische aandoeningen.

Het programma omvat Stress Management, Mindfulness en Visualisatie, en Leven met Depressie, evenals groepen voor jongeren, vrouwen en personen die zich identificeren als LGBTQ+. Binnenkort wordt ook een nieuwe gezondheidsgroep voor vrouwen gelanceerd.

"We hebben al een vrouwengroep, maar deze nieuwe groep zal zich gaan bezighouden met de gezondheidsproblemen van vrouwen, zowel fysiek als mentaal", zei Smita.

“Een specifiek gebied waarop we ons zullen concentreren, zijn menstruatiebloedingsstoornissen. Huisartsen verwijzen vrouwen niet vaak naar gynaecologische diensten, maar vertellen hen dat een menstruatie precies zo is.

"We willen vrouwen echt helpen zich meer op hun gemak te voelen over hun gezondheid en hun vermogen om hun zorgen te uiten aan de professionals."

Smita is de vrijwilligers van de dienst zeer dankbaar, die hard hebben gewerkt om de groepen draaiende te houden tijdens de lockdowns. 

"Zonder hen zou niets van dit alles mogelijk zijn", zei ze. “Ze zijn allemaal echt opgevoerd. Hoewel sommigen van hen behoorlijk bezorgd waren over hoe de groepen online zouden werken, hebben ze het laten werken en moesten ze in veel gevallen de dupe worden van de zorgen van mensen rond de lockdown.

"Het was heel intens voor hen, en ik ben zo trots op hoe ze volhardden."

Nadere inlichtingen

Lewisham Peer Support is beschikbaar op verwijzing van een professional voor iedereen die woont, werkt of staat geregistreerd bij een huisarts in Lewisham die een slechte geestelijke gezondheid heeft. Op bezoek komen Peer-ondersteuning van Lewisham of e-mail smita.patel@lewishamwellbeing.org.uk voor meer informatie.

Om meer te weten te komen over het werk van de kunstenaars Simon en Sophie, bezoek hun website, Sluiten en op afstand.